Universul rromilor

Limba și cultura rromani

   apr. 08

Ţiganii

Ţiganii (în germană: Zigeuner, în engleză: Gypsy, în franceză: Gitan, în spaniolă: Gitano, în ungară: Cigány, în bulgară: Цигани, în turcă  Çingeneler, în rusă: Цыгане, în italiană: Zingari) este un termen folosit pentru a desemna mai multe grupuri etnice a căror istorie a fost marcată de nomadism, cum ar fi romii, domii, ienişii, nomazii irlandezi si scoţieni, si altele. Numele este larg răspândit în toponimie, hidronimie, oronimie, onomastică etc. (În acest sens vezi: Ţigăneşti , Râul Ţiganu  şi Ţiganca)

Ţigani pot fi găsiţi în aproape toată lumea. În Europa, importante grupuri trăiesc în România, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Franta, Grecia şi Serbia. Importante comunităţi de ţigani trăiesc şi în Asia (mai ales în Turcia, Caucaz, Iran şi India), în nordul Africii şi în America. Se presupune că numele de „ţigani” (zingari, tsigans, zigeuners, cigani, cikani in alte limbi) provine din grecescul athinganoi, (tradus: „a nu se atinge”), numele unei secte din Bizanţ care practica izolaţionismul, cu care ţiganii au fost confundaţi.O etimologie mai probabila a numelui „ţigani„, „gypsy” şi „gitans” dat acestui popor sunt numele „Egipt” , „egiptean” în mai multe limbi europene, şi se bazează pe faptul că în evul mediu se presupunea că originea ţiganilor ar fi fost din Egipt.

Limba ţiganilor face parte din ramura indo-ariană a familiei de limbi indo-europene, fiind similară cu alte limbi indiene precum hindi.

Origine

Tiganii sunt originari din nord-vestul Indiei şi nord-estul Pakistanului.

Ei făceau parte din casta kshatria (militară) a rajputilor. În 1192 armatele aliate ale principilor din Rajput au fost înfrânte în Bătălia de la Tararori), la nord-vest de Delhi (kshatria).

Istoric

Începând din secolul V ţiganii au migrat în Iran şi în Asia mediteraneană, apoi în Imperiul bizantin în secolul IX, de unde au pătruns şi în sud-estul şi centrul Europei (secolul X – secolul XIV), ca şi în nordul Africii. În secolul XV au pătruns în Europa apuseană (în special în peninsula Iberică, iar din secolul XIX în cele două Americi. Sunt semnalaţi în Ţările Române în secolul XIV, fie ca meşteşugari liberi (fierari, aurari, rudari, spoitori, căldărari, căntăreţi, etc.) organizaţi în şatre, fie ca robi (sclavi) boiereşti, domneşti sau mânăstireşti.

De-a lungul vremii, cercetători renumiţi ca John Sampson, Alexandru Paspati, Johan Dimitri Taikon, sau pelerini ca Bernhard von Breydenbach ori Arnold von Haff, plasează pe ţigani pe baza unor cunoştinţe aprofundate în rândul triburilor hinduse sau indiene. John Sampson găseşte originea triburilor ţigăneşti în N-V Indiei, determinând după cercetarea idiomului ca strămoşi apropiaţi ai limbii ţigăneşti limbile singhaleză, marathi, sindhi, punjabi, dardica şi pahari de Vest (dialecte hinduse vorbite de băştinaşi). De asemenea graiul ţigănesc conţine amprente exacte ale limbii sanscrite, fiind identificate peste 500 de cuvinte a căror origine poate fi uşor de recunoscut. După cercetări pe eşantioane de populaţii ţigăneşti din întreaga Europă în 1940, savanţii străini clasifică grupa de sânge „B” ca predominantă în cadrul persoanelor respective, ceeace înrădăcinează încă o dată ideea că originea ţiganilor este total străină de teritoriul Europei, aceştia aparţinând continentului asiatic.

Câteva întrebări nerezolvate sunt de pildă când, cum şi de ce au migrat ţiganii spre Europa. În anul 950 istoricul arab Hamza din Isfahan vorbeşte despre monarhul persan Bahram Gur ce şi-a încheiat domnia în jurul lui 438 De aici aflăm primele mărturii despre ţigani cunoscuţi ca zotti sau luri. Astfel, regele Persiei îi va cere suveranului Indiei 12.000 de lăutari care ar fi urmat să distreze auditorii şi să se stabilească acolo pentru a deveni agricultori şi a munci pământul, primind în schimb vite, măgari şi grâne.

50 de ani mai târziu în poemul epic naţional persan Şah (Cartea Regilor) aflăm că lurii (ţiganii) au mâncat grânele şi vitele refuzând munca pământului fiind ca urmare izgoniţi de către regele Bahram Gur. Migraţia masivă a ţiganilor în Europa începe din secolul XIV, odată cu cucerirea a portului grecesc Gallipoli de către turci. De altfel ascensiunea triburilor nomade indiene va fi strict legată de victoriile turceşti şi făurirea puternicului Imperiu Otoman, ţiganii prosperând în interiorul lui.

6 Comments

 1. buboi_unlock spune:

  misto ceea ce postezi , am ramas placuta impresionata de calitatea postarilorpostarilor, te adaug in bookmark sa te citesc si maine

 2. katalog stron spune:

  I agree with you 100 percent! Your attitude is admirable!

 3. Adrian spune:

  Exista traducere text online d/in romani [tiganeasca]?
  Daca da, ce adresa/link? Ms fr.

 4. Ghitza spune:

  nu cred sa existe asa ceva

 5. Tracomanul spune:

  Tiganii au patruns in Romania prin mai multe locuri ! Astfel avem pe cei care au patruns prin nord , prin khazaria si ungaria cei patrunsi direct prin rusia si prin sud , tiganii turci sau hâdârii ! Astfel gaborii ( tiganii unguresti ) vorbesc maghiara , iar hâdârii (tiganii turcesti ) vorbesc turceste ! Fiind popor eminamente nomad pana cand comunistii rusi in 1919 si comunistii Romani 1950 au inchis granitele , nu au putut fi sedentarizati ! Nefiind sedentari , nu puteau fi robi ! Ca si cum ar vrea cineva sa domesticeasca un pelican ! Daca in codul genetic este scris ca esti migrator , atunci iti iei zborul ! Tiganii nu au sentimentul comun tuturor Romanilor , de apartenenta la glie , la casa , la patrie ! Bunaoara , tiganii Dobrogeni , dupa ce au primit de nenumarate ori teren pentru locuinte , au incropit ceva case pe ele , dupa care le-au vandut la preturi de specula , mutandu-se in bordeie la marginile oraselor zbierand ca nu au locuinte decente si sunt discriminati ! Asa cum va asteptati , tranzactiile cu locuinte ale tiganilor sunt facute prin terte persoane , astfel ca autoritatile nu pot dovedi ca acelasi tigan a fost improprietarit de 7-12 ori si de fiecare data si-a vandut terenul ! Tot ei au acaparat si piata neagra a autoturismelor , avand tigani care le fura in occident iar autoritatile in schimbul renumitelor spagi trec cu vederea ! Deci robia tiganilor este de fapt o utopie ! In imperiu austriac , in perioada dualismului Austro-bozgoresc , ungurii la nenumaratele somatii de a eradica iobagia , serbia , robia , sclavia Romanilor , au inventat conceptul de tigani robi mizand pe perceptia occidentala asupra tiganilor ! Deci ungurii si atunci ca si acuma , numeau taranii romani drept tigani iar puterile occidentale inchideau ochii ! Mihail Kogalniceanu constient de aceasta situatie , dupa nenumaratele plangeri adresate curtii imperiale de la viena , impotriva Grofilor bozgori care erau intermediari intre puterea centrala de la Viena si taranii Romani , a decis sa joace carea bozgoreasca ! Daca robii Romani sunt tigani , hai sa eliberam atunci tiganii ! Uite asa s-au trezit tiganii cu un document care atesta robia lor desi ei nu au fost robi niciodata ! Ce boier ar pune argat sa hraneasca animalele in gospodarie , sa aiba grija de acareturi un tigan nomad care azi este aici , poimaine la cateva sute de km ?
  O dovada a minciuni khazaro-jidano-tigano-bozgoraesca o gasim in numeroase documente din evul mediu !
  Calai in Evul Mediu
  In mai multe tari ale Europei tiganii au indeplinit in numeroase cazuri meseria de calai. in tara Romanesca a devenit de notorietate cazul calaului lui Alexandru cel Rau, ce trebuia sa execute pe Mihai, viitorul domn al tarii si primul unificator al romanilor.Mihai Viteazul a fost urcat pe esafod, iar calaul luase securea sa-l decapiteze. Se spune ca tiganul fusese cunoscut al lui Mihai si „intimidat de figura cea impunatoare a lepadat securea si-a rupt-o la fuga”. Si Stefan Tomsa a avut un calau tigan. Miron Costin scria: „Avea un tigan calau, ce se zice pierzatoriu de oameni, tigan gros si mare la trup. Acela striga de multe ori aratand catre boieri: – S-au ingrasat, Doamne, berbecii, buni santu de giunghiat”.
  Remarcati ca era „tigan gros si mare la trup ” !
  Asta inseamna ca era bine hranit , ori atributul de rob cu situatia de bine hranit nu stau bine impreuna ! Cautati de exemplu picturi despre rascoala de la 1907 si vedeti cum arata un Roman rasculat …
  Acelasi fapt il relata si T. Alberti, negustor italian, ce mentiona cruzimea deosebita a tiganilor. Ultimul calau al Moldovei a fost tot un tigan, Gavril Buzatu. Era descris astfel: „Un tigan colos la trup, pagan de slut la fata si cu o privire de te vara in friguri la cea din dintai cautatura”. La 25 octombrie 1847 a efectuat ultima executie si se spune ca s-a sfarsit din viata calugar la Manastirea Secu.
  Deci ungurii se foloseau de tigani pe care ii numeau perceptori , adunatori de taxe , ii foloseau la executii pentru a nu-si manji ei insisi mainile cu sange nevinovat !
  Giovanandrea Gromo, care a vizitat Transilvania in anul 1564, scria, referindu-se la secuime, ca: „Printre ei locuieste un numar mare de tigani de care se slujesc pentru a struni pe cei ce lucrau pamantul”.

  Englezul W. Wilkinson, care a fost in tara Romanesca in timpul lui Caragea, considera ca tiganii sunt ai statului („liberi sa umble peste tot”, dar sa plateasca o dare anuala de 40 de piastri pentru toti cei ce depaseau varsta de 15 ani), ce se ocupau cu fabricarea si vanzarea de unelte din fier, muzica si zidarie, iar tiganii ce apartineau unor particulari erau in slusba boierilor sau lucrau in podgorii. Pai da , erau vatafi , perceptori , calai , schingiuitori asa cum am spus mai sus !

  Eudoxiu de Hurmuzaki descopera un act din 1422, prin care regele maghiar Sigismund de Luxemburg acorda unei cete de tigani, prin voievodul ei, Ladislau, dreptul de a umbla liber prin Transilvania. Voievodul tiganilor, in ciuda titlului, avea o autoritate destul de restransa, asupra uneia sau a mai multor cete de tigani; in Moldova si tara Romaneasca sunt pomeniti „cnejii de tigani” (la 1414 si respectiv 1458) si la fel ca in cazul voievodului Ladislau aveau atributii fiscale, administrative, judiciare, iar autoritatile le respectau aceasta autonomie.
  Unul dintre primii calatori straini care scrie despre tarile Romane este Jehan de Wavrin, ce arata ca Vlad Dracul a trecut in nordul Dunarii 12.000 de oameni, pe care cronicarul ii vede ca fiind tigani.
  pai altfel cum ? Bozgorii si atunci ca si acum , ne „vedeau” tigani ! Pe tigani ei ii numeau de fapt gabori !
  In timp ce Romanilor le era interzis dreptul de a presta diferite meserii exceptand aceea de a munci neconditionat pe pamantul bozgorilor , adus de Attila bozgorul intre degetele de la picioare din stepele prafoase ale asiei centrale , tiganii erau incurajati sa practice fel si fel de meserii ! In Brasov , era interzis meseriasilor Romani sa se constituie in bresle in timp ce tiganii erau incurajati sa o faca !
  La 1514, Ioan Zapolya a pus pe tiganii din Timisoara sa faca un tron, sceptru si o coroana de fier pentru Gheorghe Doja, pe care le-au inrosit in foc. Tovarasii lui Doja au fost siliti sa manance din carnea arsa a acestuia.
  Restul este doar praf in ochii profanilor ! CENZURAT

 6. Ghitza spune:

  nu cumva ai baut apa din acelasi pahar cu WC Tudor? Scopul acestui site este de a apropia oamenii nu de a reveni cu povesti de genul „Ungurii l-au decapitat pe Mihai Viteazu'” si cum tu ai descoperit asta recent vrei sa il razbuni pe Mihai Viteazu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *